Geron – Ari Liimatainen Äly etsii, mutta sydän löytää

Kaikki blogit puheenaiheesta Kieli

Viisaus - "Ilman rakkautta ei ole mitään."

Viisauden määritelmä on kyky hallita asiakokonaisuuksia ja soveltaa oppia käytännössä. Kielellisen kehityksen osalta on yhtälailla oleellista hallita kokonaisuuksia osana sirpaleista tietoa, sillä muutoin ihmisen elo muistuttaisi enemmän muistihäiriöisen henkimaailmaa. Jotta ihminen voisi toimia pitkäjänteisesti saavuttaakseen päämääränsä, tulee hänellä olla työmuistia - eli kyky tilapäisesti tallentaa tietoa, kuin yhtälailla hylätä tieto tarvittaessa tarpeettomana.

Perinteiset kuvaristikot humaania ajanvietettä

Olen lapsesta saakka pitänyt kielestä. Oppisin kirjoittamaan 5-vuotiaan, ja vähän ennen kuuden ikävuoden rajapyykkiä oppisin lukemaan jo ennen koulun aloittamista. Lukemaan oppisin siksi, koska velipuolellani oli iso kokoelma Aku Ankan Taskukirjoja, ja halusin ymmärtää puhekuplien tekstejä. Walt Disneytä siis on kiittäminen, että hän toimi inspiraation lähteenä halulleni oppia lukemaan.

Ruusuinen ristiinnaulitseminen

Henry Miller oli kirjoittajana ihan paskiainen. Hän keräsi kaikkia outoja sanoja ja sitten myös käytti niitä kirjoissaan. Toisaalta hän myös kirjoitti asioista, joista ei ollut sallittua kirjoittaa niinä aikoina, kuten seksistä. Siinä mielessä ihailen häntä, kaikesta voi ja pitää voida kirjoittaa.

Kun kirjaimet ja numerot riitelivät

Kirjaimet ja numerot riitelivät siitä kummat ovat tärkeämpiä  ja kummilla menee hyvin

Kirjaimet sanoivat  Kyllä meillä menee hyvin Me olemme aina pystyssä ja  kukaan ei pysty runttailemaan meitä

Numerot sanoivat Kyllä meillä menee paljon paremmin kuin teillä Kaikki liikemiehet ja pankinjohtajat tykkäävät meistä ja antavat meidän asua ilmaiseksi luonaan

"Elävä kala ui veden alla"

Otsikon suomenkielinen lause on periaatteessa sellainen, että niin unkarilainen kuin mordvalainen voisi sen, mutkan kautta, vielä ymmärtää. Helsingin yliopiston tutkijatohtori Santeri Junttila kertoo, että kyse on kantauralilaisesta muinaislauseesta.

Harvoin kuulee näin mielenkiintoisen haastattelun kuin tänään Yle ykkösen Tiedeykkösen kautta. Suosittelen!

Santeri Junttilan upea puheenvuoro (kesto 44:46 min)

KALTIO-lehti ja merjalaiset

Minulle tulee kotiin pohjoissuomalainen kulttuurilehti Kaltio, joka perustettiin vuonna 1945 Atte Kalajoen ja Sanomalehti Kalevan toimittajan Reino Rinteen ideoimana. Levikki on noin 1000 kpl ja sen nykyinen päätoimittaja Paavo J. Heinonen (Erno Paasilinna toimi päätoimittajana 1963-64). Kaltio tarkoittaa sulana pysyvä lähde (etymologia: pohjoissaamelainen gáldu).

Suomen kielen digitalisaatio ei tarvitse Jungner-suomea

Kieli ja tietokoneistumisen haaste olivat Mikael Jungnerin omien täsmennysten mukaan aiheena hänen puhuessa suomen kielen käyttäjien ”kielitaakasta”. Jungner nosti pöydälle ajankohtaisen aiheen, kielen teknologisoitumisen ja sen seuraukset ja vaatimukset.

Kieli on ollut aina teknologiaa. Alkujaan sormen ja sen jälkeen puheen voimin, sitten kynän, kirjoitustaidon ja kirjapainon tehostamana kieli kuljetettiin omaan aikaamme, jossa teknologisoitu kieli on digitalisaation voimistamana yhteiskunnan muutosmoottori vahvemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Vieraskieliset Suomessa

Tilastot kertovat

Tilastojen mukaan vieraskielisten määrä on kasvanut Suomessa nopeasti.

Esimerkiksi lappeenrantalaisista lähes 7 prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

T&T höpsii tekoälystä 2

Tekniikka ja talous sekoilee toistamiseen samasta asiasta väittäen näin:  

"Ohjelma oppii kommunikoimalla ihmisten kanssa. Se käyttää mentaalisia järjestelmiä muistuttavia keinoja kielen oppimiseen ja käsittelemiseen. Ohjelma pystyy omaksumaan muun muassa verbejä, adjektiiveja, substantiiveja ja pronomineja. Se on tähän mennessä pystynyt käyttämään noin 500 lausetta."

Julkaise syötteitä